top of page
DSC_5833a.jpg
Svobodni ples white.jpg

Vsak petek v Ljubljani

19.00 - 21.00

vodi Anja Doblanovič Šešek aka Anja OriAn

Yoga Yama, Celovška cesta 32, 1000 Ljubljana

Prispevek 15€

  • Facebook
  • Instagram

Svobodni ples je razkroj naučenega, "lepega in pravilnega" gibanja v avtentično in opolnomočeno.

Ples je v svoji esenci zdravilo.

Praksa nas vabi v odpiranje, prepuščanje in dovoljenje, da energija svobodno steče skozi nas. Ko dopustimo, da se telo samo giblje, le ta izpusti iz sebe napetosti in zadržana občutja, ki se lahko razvijejo kot bolezeni (psihične ali fizične), po drugi strani pa jača občutke svobode, radosti in povezanosti ter služi kot orodje manifestacije. Praksa je harmonija strukture - vodstva in popolne svobode.

perunika wix.png

Z vami delim glasbeno potovanje, ki sem ga ustvarila za Svobodni ples. Glasba, ki jo izberem je vedno drugačna, vključujem vse zvrsti in je ustvarjena tik pred dogodkom, na podlagi občutenja, kar je prisotno. Jaz nisem dj-ka, Svobodni ples je pravzaprav proces ustvarjen na mojih izkušnjah, čutenju in razumevanju kako energija teče in kaj rabi za podporo, pri tem pa uporabljam tudi moč glasbe. 

Uporaba glasbe je namenjena vam in ne za predvajanje na vaših dogodkih.

perunika wix.png

Vabim vas, da uporabite celo telo, svoj glas in dih. Dajte si dovoljenje in prostor, da ste kjer ste v tistem trenutku in temu posvetite svoj ples. Svobodno gibanje vam lahko pokaže dele sebe, za katere niste niti vedeli, da obstajajo. Skozi radovednost in raziskovanje, se razširite, skozi dovoljenje, da izrazite tiste dele, ki hrepenijo po vaši ljubeči pozornosti, se zdravite.

Vi veste kako, vaše telo ve.

Dovolite si spustiti kontrolo in se predati energiji, da se svobodno pretaka skozi vas.

 Predvsem pa uživajte, uživajte v svojem telesu, v zmožnosti, da se lahko gibljete, da ste živi!

Začetek dogodka je vstop v dvorano, katera se odpre ob 19.00. V dvorani je tišina - se ne pogovarjamo in lepo prosim, da to spoštujete. Umirjena glasba se predvaja 10 min in imate tako čas, da na svoj način pristanete, se razgibate in se potopite vase. 19.10 zaklenem vhodna vrata in tako dodatni prihodi ne bodo mogoči, vaše stvari varne v garderobi. Nato sklenemo krog in sledi približno 15 - 20 min vodeni del, kjer si puščam svobodo, da po lastni intuiciji in občutju prisotnih energij vodim in vas vabim v sprostitev in povezavo s trenutkom, s telesom in z občutji, ki so v vas prisotni. Zaključimo s pogledom v oči vseh prisotnih, kjer pa dajem opcijo, da greste iz kroga, če vam to ne paše, saj je vaja lahko intenzivna in vas v kaj takega ne želim siliti. 

Sledi svobodni ples in glasbeno potovanje, z edinim vodilo, da se ne pogovarjate in če se zaustavite (kar je seveda okej, če to potrebujete), drugih ne opazujete "iz glave", saj to lahko ustvari ne-varen občutek, lahko pa opazujete in čutite energijo, ki je prisotna. Glasba za svobodni ples traja približno eno uro.

Nato vas povabim, da se oblečete, vzamete podlogo in dekco (katere so tudi na voljo v dvorani) in se uležete. Ponavadi sledi vodena meditacija, ki pa jo izvajam z mehkobo in če vam ne paše poslušati oz. ste v svojem procesu menim, da vas ne bi smela motiti. Tudi pri zaključnem delu si jemljem svobodo, da sledim trenutni inspiraciji in delujem iz "neznanega" prostora, kjer le spustim skozi sebe meditacijo. To pomeni tudi, da je lahko ta del zgolj predvajana meditativna glasba, jaz kdaj igram na boben ali povabim nekoga drugega, da izpelje zvočno kopel. Integracija traja približno 20 - 25 min.

Zaključimo vedno s krogom, kjer morda jaz še kaj podelim z vami, vas v kaj povabim ali pa je krog deljenja, kjer gre pero v krogu in ima vsak priložnost spregovoriti o občutjih (tu vas vabim, da ne opisujete zunanjih pozitivnih ali negativnih faktorjev za vašo izkušnjo in se osredotočite zgolj na vaša občutja), vsi držimo pozornost in prostor tistemu, ki spregovori. Po krogu vas povabim, da skupaj ujamemo trenutek na kamero in nato je vodenega dela konec, ste pa vsi dobrodošli, da še malo ostanete v dvorani in se podružite, poklepetate, se še bolj spoznate. Dogodek (brez druženja) traja do 21.00.

 

Dogodek je torej harmonija strukture, vodstva in popolne svobode izraza. Dogodek je ustvarjen po mojem intuitivnemu vodilu in je tako obarvan z energijami, ki so meni blizu, ki jih poznam in katerim lahko držim prostor. Vabim vas v razumevanje, da na dogodek prihajate ljudje, ki imate že večletno gibalno - meditativno prakso ter tudi ljudje, ki vam je take vrste izkušnja nova. To je nekaj prečudovitega! Vsi se lahko učimo in dobimo kaj od drug drugega. Vabim tudi v spoznanje, da smo vsi energetsko specifični, svobodni ljudje in imamo svoje unikatne želje, potrebe in načine izražanja. Nekaterim je struktura zelo vredna in se v njej počutite varne in močne, nekateri pridete zaradi sprostitve energije, svobodnega prostora za divjost.

Sledite sebi, hkrati pa spoštujte drugačnost drugih ljudi, z občutkom, zavedanjem in odprtostjo tako vedno znova ustvarimo nekaj edinstvenega! 

 

V zaupanju, da ta prostor vedno privabi "prave" ljudi, ki s tem resonirajo, jih to polni in jih uči še večje vere in ljubezni do sebe in življenja.

 

Za vse nas z ljubeznijo, 

Anja

Prijave niso potrebne.

 

Dobimo se v Yoga Yama dvorani, Celovška cesta 32, 1000 Ljubljana.
Parkirajte v okolici (plačljivo je do 18.30), ker pa je veliko blokov naokoli pridite toliko prej, da najdete prosto mesto ali pa parkirajte čez cesto na Parkirišču Tivoli, kjer je parkirna ura 0,70€.

Čez glavni vhod naravnost čez vrata po stopnicah, kjer se sezujete. Na voljo je garderoba, kjer pustite vse reči, le vodo in nekaj toplega za konec vzemite v dvorano. Glavna vrata se odprejo že ob 18.50, vabljeni, da pridete takrat, se v miru preoblečete, greste na wc in s kom še malo poklepetate preden greste v dvorano.

Vsak prvotno izkuša samega sebe in pleše z energijami,

ki so mu tisti moment dostopne.

A naša srca so magnetna polja, ki se povežejo in ustvarijo širši, močnejši spekter energij, ki so na voljo, da stečejo skozi nas. Tako prav vsak doda neprecenljivo in unikatno sfero, skozi katero se lahko vsi prisotni doživljajo in prepoznavajo.

To je magija. To je darilo, zdravilo, ki si ga ponujamo.

Vtisi udeležencev
 

"Tako kot ti pelješ človeka v globine sebe skozi ples v svobodno izražanje, skozi varen in ljubeč prostor je ENOstavno za doživet. Priporočam!"

Boštjan

"Dom za telo in družina za dušo."

Metka

"Bilo je prekrasno, polno občutkov, nežnosti in živahnosti.  Ples v vaši prisotnosti in ob tej lepi energiji, ti da občutek kot da si doma in se lahko sprostiš. S svojimi gibi se predaš plesu, tako kot jih najbolje znaš. Ni važno kakšni so gibi, važno je, da to pride iz naše dušice, ker ta ve kdaj in koliko. Draga Anja OriAn tvoj glas je tako pomirjajoč in čuten, kjer se občuti tudi iskrenost in ljubezen. Resnično ti hvala."

Tamara

"Nežno, močno, magično in hvaležno. Vedno nekaj novega, neponovljivega se odvije na tem plesu. Hvala!"
Dario

"Anjini dogodki so močno vplivali na mojo transformacijo, odnosa do telesa in dojemanja sebe. So zelo podporni pri sproščanju travmatičnih zapisov v mojem telesu in imajo velik vpliv na pretočnost energije."

Anka

 

"Želela bi se ti še enkrat zahvaliti za to kar nam daješ. Kakor si rekla, včasih samo potrebujemo mir in svobodo, da smo lahko to kar smo v tistem trenutku. In prostor daje točno to. Jaz kakor, da bi celo življenje čakala na nekaj takega. Po duši sem plesalka, ampak vsa preostala okolja niso bila zares varna za svobodno izražanje. In všeč mi je ta občutek, da si sprejet, brez obsojanja, in da smo tam duše s tem namenom, da spustimo zavore in se prepustimi kreacijam naše duše in telesa. Res še enkrat hvala."

Belkisa

"Težka je bila pot do tja, a ko sem prispela, sem doživela odprta srca in občutek pripadnosti. Občutek, da sem doma. Vsi smo bili tam. Vsi smo bili eno. Objeta z neznanci, ki so mi bližje kot družina. Bila sem čisto prerojena. Med plesom sem tisočkrat umrla in se ponovno rodila. Tako sem se spremenila, da se skoraj nisem prepoznala v ogledalu. Nasmeh do ušes, žareče oči in polno srce. V tistem trenutku sem spoznala, da sem ljubezen. Pristna, iskrena ljubezen. Vse moje celice, vsa kri ,energija in misli, vse je ena velika ljubezen. In tako sem z nasmehom na obrazu utonila v globok spanec. Presrečna v tem trenutku zdaj. Hvala @svobodniples da spreminjaš svet!"
Janja

"Dear Anja, from my experience at your events, what you do is so sublimely is create a space where the participants are given affordances to peer into each other’s eyes and by doing so build a type of tribal connection that perhaps only our tribal ancestors can understand. Nuanced from this point you then open a space for self expression and acceptance that facilitates a type of group connection that I have never experienced in my travels across the globe. Not everyone can do this, it is also the intonation of the sound of your voice and of course your authenticity of who you are that allows this to flow naturally. Thank you for opening up such a space …"

Colin

Soustvarjanje
 

Že vaša prisotnost soustvarja dogodek, držim pa tudi odprt prostor za vaše darove in strasti. 

Hvala dosedanjim soustvarjalcem:

Kamai Kaster - zvočna kopel s petjem v jeziku srca, New Earth SINGing HEART

Teja Blatnik - fotografski & video eksperiment, Ekspresija.si

Boštjan Sanič - gong kopel

Luka Brinovec - gong kopel,  ALTE Luka

Jože Cesar in Guillermo Escalante - inštrumentalno potovanje, Jurij Kondor

Anka Žura - aromatična podpora s pršili eteričnih olj

Nekaj malega o mojem gibalnemu potovanju
 

Ples je bil vedno del mojega življenja. Od šestega leta naprej sem trenirala jazz balet pri Mojci Horvat. Dobila sem ogromno odličnega gibalnega znanja, vendar kot zelo občutljiva oseba, sem trpela v perfekcionizmu, strogi disciplini strukturiranega plesa in tekmovalnemu duhu. Šele, ko sem postala najstnica sem zbrala pogum, da prekinem to pot. Kasneje sem obiskovala različne pedagoge izraznega plesa, vendar sem vedno znova naletela na odpor do koreografij. Šele, ko sta me starša prvič pripeljala na delavnico Petih ritmov, ko sem bila stara 18 let, sem presrečno ugotovila, da strast do plesa še živi v meni. Zaradi varnega prostora, sem začela opuščati skrb kako moje gibanje izgleda in se prepustila potovanju vase. Spoznala sem, da lahko skozi ples izražam svoja čustva. Moja čustva so bila vedno zelo močna, ker sem bila kot otrok bolj introvertna in čustev nisem znala dobro izražati, sem imela več telesnih problemov, zdaj vem, da je energija zastajala v telesu in se manifestirala kot različne "bolezni". Ples je tako za mene hitro postal terapevtski in sem še danes neskončno hvaležna za to čudovito orodje. Ker je moj oče pionir na slovenskih tleh za različne metode energijskega in psihoterapevtskega dela, ter prvi založnik za tovrstno literaturo, sem spoznala veliko vaj že v otroštvu. Ker pa sem imela občutek, da sem malo drugačna in nerazumljena, sem dolgo časa skrivala svoje zanimanje in prakso. Veliko tehnik je za mene bilo zelo organskih in veliko sem delala po svoji intuiciji. V zgodnjih dvajsetih letih sem prvič doživela, da sem preko plesa vstopila v trans, v stanje ko se telo samo premika, zavest pa je v stanju meditacije. Ostajam v procesu učenja in prakticiranja različnih telesno sprostitvenih in meditativnih vaj, ki pomagajo pri potovanju iz glave v telo. Varen prostor in svoboda izražanja se mi zdita ključni sestavini, da ples postane zdravilen. Ostajam raziskovalka in učenka vsega, ki mi resonira in počasi nastaja čudovit recept, ki ga zdaj nudim tudi vsem plesalcem na mojih dogodkih.

bottom of page